top of page
Oman asenteen merkitys vammaisena pärjäämiseen on suuri

Rajoitteet ovat tietysti todellisia, mutta usein ne ovat vain omassa päässä -
älä anna niiden estää unelmiasi.
 

​

Meidän tulisi kuunnella unelmiamme ja pyrkiä tekemään sitä, mitä oikeasti rakastamme. Moni asia on mahdollista, kun vain uskoo itseensä, tekee kovasti töitä ja uskaltaa välillä myös pyytää apua.

 

Tällä teemalla haluamme tuoda esille sitä, että ihminen voi harrastaa ja tehdä monia asioita ja yltää jopa suurtekoihin, kunhan vaan puhallamme yhteen hiileen. 

 

Se toimii kahdella tasolla:

  • Rohkene pyytää apua, kun sitä tarvitset.

  • Huomaa tarjota apua kysymällä, hei - voinko auttaa.

​

On hienoa, että ihmisten erilaisuudet täydentävät toisiaan. Siksi ei pidä aliarvioida kenenkään intohimoa, osaamista ja työpanosta.

 

Meidän kaikkien tulisi oppia ajattelemaan, että ihmiset ovat aina erilaisia ja että he ovat täydellisiä juuri omina itseinään!

Pertti Sankilampi - parolympiavoittaja

Haluamme avata ihmisten silmiä ja sydämiä erilaisuuden kohtaamiselle

Moni ei uskalla lähestyä ”vammaisia ja erilaisia” ihmisiä, koska helposti pelkäämme asioita, jotka eivät ole meille tuttuja. Haluammekin rohkaista kaikkia kommunikoimaan keskenämme rohkeasti ja ennakkoluuluttomasti muistuttaen siitä, että me olemme ”kaikki erilaisia, silti samanarvoisia!

Klikkaa alla olevaa kuvaa ja katso upea Rion Paralympics 2016 -kisojen ennakkomainos vammaisista, eri ikäisistä ihmisistä, jotka ovat rajoituksistaan huolimatta toteuttaneet unelmiaan ja päässeet huikean pitkälle.

YES I CAN - Big Band Singer Tony Dee: Superhuman Stories

We're The Superhumans | Rio Paralympics 2016 Trailer.

Uskomattoman hieno kooste vammaisten ihmisten menestystarinoista.

​

Katso lisää innostavia ja motivoivia tarinoita http://www.wearethesuperhumans.com/

"Ihmeitä ei tapahdu - niitä tehdään"

Myös freestylehiihtäjä Pekka "Fight Back" Hyysalo (s. 1990) on innoittava esimerkki uskosta omiin voimiin, vahvasta tahdosta ja peräänantamattomuudesta. Hän kilpaili big airissa, half pipessa ja slopestylessä nousten menestyksekkään kauden 2009–2010 päätteeksi big airin maailmanrankingissa sijalle 11.

Huhtikuussa 2010 hän joutui Ylläksellä vakavaan hyppyonnettomuuteen, sai hengenvaarallisen aivovamman ja oli koomassa kolme viikkoa. Vastoin kaikkia ennusteita Hyysalo kuitenkin käveli jo kuusi kuukautta myöhemmin.

Pekka Hyysalo tunnetaan myös hyppyonnettomuutensa ja vammautumisensa jälkeen perustamastaan Team FightBackistä. Hänet on valittu vuonna 2014 positiivisimmaksi suomalaiseksi ja vuoden turkulaiseksi.

Saku Tuomisen ja Annamari Heikkilän kirjassa "Uskotko" kirjoitetaan Pekasta näin

 

Pekka oli yksi Suomen lupaavimmista freestyle-hihtäjistä. 28. huhtikuuta 2010 kuitenkin kaikki muuttui. Hyysalo joutui vakavaan onnettomuuteen. Yrittäessään hyppyä vaikeissa olosuhteissa hän tuli sivuttain alas, löi päänsä maahan ja sai vakavan aivovamman. Hyysalo oli koomassa 17 päivää, ja paranemisennnuste oli huono.

​

Vain kuusi kuuukautta onnettomuuden jälkeen Hyysalo pystyi kuitenkin kävelemään itsenäisesti ja yhdentoista kuukauden kuluttua hän palasi jopa suksille, vaikka lääkärit olivat ennustaneet kävelynkin olevan mahdollista korkeintaan vuosien kuntoutuksen jälkeen.

 

Hyysalon kehitys on yllättänyt monet

Hänen itsensä mukaan kaiken ytimessä on usko. Hän kertoo, että on koko ajan uskonut paranevansa ennusteita nopeammin. "Fyysisen kehityksen suhteen vain taivas on minulla rajana. En enää näe itseäni laskettelemassa ja tekemässä temppuja, mutta sen näen, että minulla tulee olemaan pirun kivaa."

​

Pekan tarina kertoo, että emme kuitenkaan voi saavuttaa tavoitetta yksin.
Tarvitsemme tukiverkoston, johon voi nojautua tarvittaessa.

Jokaisen tulisi lukea tämä kirja

​

”Kirjoitin Fight Back -kirjani ensin kolmesti englanniksi ja sitten vielä pari kertaa suomeksi ennen kuin olin tyytyväinen”, kertoo Pekka Hyysalo. ”Ajattelin ensin, että englanniksi olisi helpompaa saada kaikki henkilökohtainen ulos”, hän jatkaa. Kirjan kirjoittaminen oli hitaampaa kuin Hyysalo oli kuvitellut, mutta lopputulokseen hän on todella tyytyväinen. ”Olen kirjoittanut kirjan kokonaan itse ja siinä nähdään, miten suomalainen koulusysteemi on valmistanut tämmöisen aivovammaisen, työkyvyttömän backfighterin kirjoittamaan tarinansa julki”, Hyysalo sanoo nauraen.

​

Tässä kirjassa hän kertoo omin sanoin uskomattoman tarinan onnettomuudestaan
ja sisukkaasta kuntoutumisestaan, joka jatkuu edelleen.

​

Pekka Hyysalo auttaa meitä kaikkia ymmärtämään, mikä tässä elämässä on olennaista.

Kannattaisiko olla onnellinen ja valittaa vähän vähemmän? Juu, kyllä kannattaisi.

​

​

PEKKA HYYSALO

​

Fight Back - Toinen mahdollisuus

​

Uskomaton ja rohkaiseva selviytymistarina vakavasti loukkaantuneen nuoren miehen taistelusta takaisin elämään.

​

Rohkaiseva tarina siitä, kuinka elämä yllättää

​

Omalla esimerkillään Pekka on osoittanut sen, että positiivisella asenteellakin on merkitystä siihen, mikä on mahdollista.

 

Luja tahto, intensiivisen rankka kuntoutus ja läheisten tuki kantavat pitkälle, mutta esimerkiksi käveleminen tai puhuminen ei silti onnistu kaikilta välttämättä koskaan. Pekan tarina antaa kuitenkin varmasti toivoa etenkin monille hänen tavoin onnettomuuksissa vammautuneille nuorille.

 

Koskaan ei kannata antaa periksi. Toinen mahdollisuus voi olla edessämme jo huomenna.

bottom of page